Het aantal ingeschreven taxichauffeurs is in de eerste drie maanden van dit jaar vervijfvoudigd ten opzichte van een jaar eerder.
Dat meldt het Economisch Bureau van ING vrijdag in een rapport over starters (pdf).
Het aantal starters in de transportsector nam opvallend snel toe. Deze stijging loopt volgens de bank hand in hand met de vereenvoudiging van de taxiwet sinds 1 januari en de toenemende populariteit van het digitale taxibedrijf Uber, dat met zelfstandige ondernemers werkt.
Het aantal mensen dat voor zichzelf begint blijft toenemen. ING rekende vrijdag voor dat er in het eerste kwartaal van dit jaar 39.000 starters zijn bijgekomen. Dit komt neer op een toename van 8 procent. Het is voor het vierde kwartaal op rij dat het aantal zelfstandigen groeit, aldus de bank.
Gemiddeld tonen Noord-Hollanders zich het meest ondernemend. Per 10.000 inwoners telt de provincie 203 starters. Het gemiddelde in Nederland ligt op 156. Met uitzondering van Utrecht, Noord-Brabant en Limburg steeg het percentage starters.
Impact VAR-vervanger
De verdere ontwikkeling van het aantal startende ondernemers dit jaar is volgens ING nog onduidelijk. Door de structurele veranderingen op de arbeidsmarkt, waarbij bedrijven behoefte hebben aan meer flexibiliteit, zou het aantal starters volgens de bank ook de komende jaren op hoog niveau moeten blijven.
Het is volgens de bank echter nog onduidelijk wat voor impact de nieuwe wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) heeft en de bijbehorende modelovereenkomsten. De wet is de opvolger van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR).
Als bedrijven door de nieuwe wet minder zzp’ers inhuren, zal dat zeker gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het aantal starters, aangezien een meerderheid van de starters zzp’er is, zo concludeert het Economisch Bureau.
Instructies of gezag?
Dit jaar heeft de VAR-verklaring plaatsgemaakt voor modelovereenkomsten per sector. De nieuwe regeling moet schijnzelfstandigheid van zzp’ers die eigenlijk gewoon bij een bedrijf in dienst zijn tegengaan.
Opdrachtgevers mogen freelancers wel opdrachten geven, maar er mag geen gezagsverhouding zijn. In dat geval bestempelt de fiscus de werkrelatie als dienstverband en moet er loonheffing betaald worden door het bedrijf.
Het probleem is volgens voorzitter Charles Verhoef van vakbond Zelfstandigen Bouw dat onduidelijk is waar het geven van instructies ophoudt en een gezagsverhouding begint. "De Belastingdienst doet niets om die spookverhalen de wereld uit te helpen", aldus Verhoef. Hij hoopt dat de staatssecretaris de aan het einde van het jaar geplande evaluatie van de nieuwe regeling naar voren schuift en daarmee duidelijkheid verschaft.
Lees ook
Nieuwste trend ‘occasion lease’ vooral interessant voor starters en zzp’ers
Wanneer ben je als zzp’er eigenlijk in loondienst? Hier let de fiscus op
Tegen welke risico’s moet je je als zzp’er verzekeren?
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl